Strava našich ragdollů

17.10.2015 20:31
Zdravé krmivo je takové, které svým složením odpovídá přirozené stravě kočky.
Nekvalitní krmivo znamená sníženou kvalitu života kočky a zvýšení náchylnosti jejího organismu k nemocem a oslabení.    
Fakt, že kočky loví myši poukazuje na to, že kočka je především lovec a masožravec.
Je aktivní, potřebuje dostatek energie a kvalitních bílkovin, tedy masa.     
Hledejte tedy na prvních pozicích ve složení tyto suroviny: čerstvé maso, masová moučka, sušené maso, vykoštěné maso,... První pozice ve složení určují většinu obsahu krmiva, bude-li maso či masová moučka na šesté pozici, je jasné, že krmivo obsahuje především jiné složky.     
Maso by mělo být obsaženo ve složení jako čerstvé maso a minimálně jeden nebo více druhů masové moučky. Pouze v takové kombinaci jsou bílkoviny obsaženy ve vyšším množství a ve výborně vstřebatelné formě.   
Tuk, jako další složka krmiva, která je pro kočku hlavním zdrojem energie, by měl být vždy živočišného původu, ideálně kombinace kuřecího tuku (nejlépe stravitelný tuk) a lososového oleje (vysoký obsah omega kyselin).     
Velkým nešvarem mnoha výrobců krmiv je výroba krmiv z kukuřice, pšenice a sóji. Takovým krmivům se vyhněte velkým obloukem, jde pouze o snahu jak levně naplnit líbivý obal. Výše zmíněné suroviny nemají v krmivu co dělat, jsou vysokoglykemické a prakticky nestravitelné. Nemají pro kočky žádný přínos a znamenají jen zátěž pro trávení.
Nejdůležitějším údajem je tzv. složení krmiva, které je povinné a kontrolovatelné. Bývá označováno jako „nejpravdivější údaj na pytli granulí“, protože výrobce musí v sestupné řadě podle hmotnosti deklarovat suroviny, které byly zpracovány při výrobě. O kvalitě produktu vám hodně napoví správné označení jednotlivých složek. Suroviny by měly být přesně pojmenované. Např. „rýže“ místo „obiloviny“, „kuřecí tuk“ místo „živočišný tuk“, „kuřecí moučka“ místo „masová moučka“. Jinak nikdy nemůžete s určitostí vědět, co vlastně granule obsahují.
A ještě jedné věci si všímejte - ta samá obilovina by neměla být jmenována víckrát na prvních pěti místech (např. ground brown rice - hnědá rýže, brewer's rice - rýžový slad, rice flour - rýžová moučka). Toto „tříštění“ totiž znamená, že kdyby se sečetly všechny „rýžové složky“, bylo by výsledné rýže víc a ve složení by poskočila na přednější pozici.
Shrnutí: Obecné názvy jednotlivých surovin místo konkrétního pojmenování vypovídají o nízké kvalitě produktu.
Kvalitní granule by měli obsahovat dehydrované maso nebo masovou moučku jako hlavní složku krmiva, oproti tomu množství obilovin je vhodné snižovat. Podíl masové moučky musí být co nejvyšší (nejlépe alespoň 30 %). Pokud se ve složení uvádí maso čerstvé, mělo by být doplněno ještě masovou močkou či sušeným masem. (Na vysvětlenou: maso v čerstvém stavu totiž obsahuje 70–80% vody, která se musí pro výrobu granulí vysušit, proto skutečný podíl masa v granulích je podstatně menší. Naproti tomu masová moučka obsahuje stejné množství vody jako granule.).
Shrnutí: Na prvním místě ve složení by mělo být kuřecí, jehněčí, rybí apod. moučka nebo sušené (dehydrované) maso. Pozor - čerstvé maso se musí nejdříve usušit a výsledně je v granulích masa jen třetina, než kolik znamená deklarace masa čerstvého. Pokud je uvedené ve složení na prvním místě, pak na druhém by měla být masová moučka.
Velký význam má pro kočky i aminokyselinové složení proteinů. Pro kočku jsou životně důležité především arginin a taurin, jelikož tyto dvě aminokyseliny si nedokáže v těle vyrobit a je tedy závislá na jejich příjmu z krmiva. Při studiu krmiv se mnoho lidí zaměřuje na množství proteinů (bílkovin) v krmivu. (Obecným pravidlem je, že zdravá kočka potřebuje stravu složenou z přibližně  35 % bílkovin, 20 % tuků a 25 % sacharidů.) Kromě jejich procentuelního zastoupení v krmivu by vás měl zajímat i jejich zdroj!  Živočišné bílkoviny mají totiž mnohem lepší poměr aminokyselin než levnější, neplnohodnotné rostlinné bílkoviny (např. soja, obiloviny – stravitelnost 45 %) a jsou pro zvířata mnohem lépe stravitelné (90 %).
Shrnutí: Kvalitní granule mají vysoký obsah proteinů živočišného původů, protože rostlinné bílkoviny tráví kočka jen velmi těžko a nestravitelné zbytky jí ve střevech „hnijí“.
V kvalitních granulích by neměly být obsažené potenciálně zdraví škodlivé látky, jako jsou různá barviva a konzervanty (BHA, BHT, propylgallát, sorban draselný). Někdy se tyto látky skrývají za termín „doplňkové látky povolené v EU“
Některé složky kvalitu granulí zvyšují. Pozitivní je například přídavek probiotik (příznivých mikroorganismů), glukosaminu a chondroitinu (na klouby) a různých přírodních bylinek. Některé například pomáhají tělu vylučovat toxiny a podněcují některé tělesné pochody (například správnou funkci močového ústrojí), dále mohou posilovat orgány (povzbuzují srdce, zlepšují trávení, zabraňují tvorbě trichobezoárů atd.). Tyto informace jsou většinou uvedeny na obalu případně v propagačních materiálech, protože výrobci se chtějí pochlubit prospěšnými účinky jednotlivých složek. Granule by samozřejmě měly obsahovat kompletní spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků. Pozitivní účinek mé i přídavek oligosacharidů nebo fruktooligosacharidů (prebiotika).
Jak již bylo řečeno, kočky jsou od přírody masožravci, kteří potřebují krmivo s vysokým obsahem živočišných proteinů a tuků, s nízkým obsahem sacharidů a ideálně nulovým obsahem obilovin. Mezi zdroje sacharidů řadíme pšenici, kukuřici, oves, rýži, brambory aj. Mezi nejlépe stravitelné se řadí brambory (ale pozor - hovoříme o vločkách z celých brambor, nikoliv bramborových úsušcích, což jsou vlastně slupky - odpad potravinářského průmyslu). Není špatná ani celozrnná rýže. Naopak pšenice se považuje za nejhůře stravitelnou, navíc obsahuje velké množství lepku a často vyvolává různé alergie. Vyhněte krmivům s vysokým obsahem bílé rýže, pšenice a kukuřice. Nadbytek sacharidů v krmivech může být také jednou z příčin obezity, jelikož nadbytečná glukóza se v těle ukládá jako tuk. Čím méně sacharidů granule obsahují, tím lépe!
 
Jako hlavní zdroj tuků by v granulích měl být kuřecí nebo rybí tuk. Rostlinné oleje by neměly tvořit hlavní zdroj tuků, protože kočky mnohem lépe využívají tuky živočišné.  Může se stát, že po nějaké době začne granule odmítat (přece jen jsou kočky hodně mlsné), pak jí je zkuste ochutit například lososovým olejem nebo lžící konzervy, která je krásně provoní. Některé kočky zase odmítají jíst suché granule, ale zvlhčené je přijímají bez problémů. Zvlhčené granule také lépe respektují fyziologii kočky, protože usnadňují polykání. Na tomto místě je vhodné upozornit, že krmivo obsahující probiotika by již nemělo procházet další tepelnou úpravou (přelití horkou vodou apod.), aby se příznivé mikroorganismy nezničili.
 
Jakou má kočka potřebu energie?
neaktivní kočka = 50 kcal/kg ž.hm. (živé hmotnosti)= 209 kJ/kg ž.hm.
středně aktivní kočka = 60 kcal/kg ž.hm = 251 kJ/kg ž.hm
velmi aktivní kočka = 70 kcal/kg ž.hm = 293 kJ/kg ž.hm
Vyšší potřebu energie mají rostoucí koťata a kočky v druhé polovině březosti.
 
 
 

Naše ragdollíky krmíne granulkami: Acana, N a D, Applaws, Taste of the Wild, Greenwoods, Anf, Orijen, Purizon, Almo nature, Leonardo, Terra Faelis, Porta 21, Feringa.


Dále konzervami a kapsičkami: Cosma, Greenwoods, Applaws, Schmusy, Gimpet, Gourmet, Sheba, Felix.

 

Stelivo používáme Sanicat s marseilským mýdlem Power Oxygen.